Naslovnica Život Biden: To bi moglo dovesti do stvarnog rata

Biden: To bi moglo dovesti do stvarnog rata

224
Joe Biden

Washington — Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi veliki cyber napad na Sjedinjene Države mogao dovesti do stvarnog “oružanog rata”, u komentarima u kojima su Rusija i Kina spominjani kao prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti.

“Mislim da je više nego vjerovatno da ćemo završiti, ako završimo u ratu – pravom ratu sa velikom silom – to će biti posljedica cyber kršenja veće posljedice. I to se eksponencijalno povećava, sposobnosti”, rekao je Biden u govoru američkoj obavještajnoj zajednici 27. jula, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Biden je primijetio sve veći broj cyber napada na vladine agencije i privatnu industriju koje su američki zvaničnici povezali s Rusijom i Kinom.

Sigurnost cyber prostora se preselio na vrh dnevnog reda Bidenove administracije nakon niza napada tokom njegovih prvih šest mjeseci mandata, uključujući napade ucjenjivačkim softverom – ransomwareom.

Na samitu u Ženevi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u junu, Biden je rekao da su dvojica čelnika razgovarali o tome da 16 vrsta kritične infrastrukture bude zabranjeno za cyber napade, uključujući energetski i sektor vode.

(StarMo)