Naslovnica Život Biden: Svako kretanje ruske vojske u Ukrajini…

Biden: Svako kretanje ruske vojske u Ukrajini…

114
Joe Biden

Washington — Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja predsjedniku Vladimiru Putinu da će se svako kretanje Rusije preko ukrajinske granice smatrati invazijom, rekao je američki predsjednik Joe Biden 20. januara.

“Bio sam potpuno jasan sa predsjednikom Putinom. Sa njim nema nesporazuma. Ako se ikakve okupljene ruske jedinice budu kretale preko ukrajinske granice – to je invazija”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Alarmi širom prijestolnica Zapada oglasili su se zbog opasnosti od novog velikog sukoba nakon što je Rusija okupila oko 127.000 vojnika duž ukrajinske granice i rasporedila snage u Bjelorusiji za, kako navode Moskva i Minsk, vanredne vojne vježbe.

Svaka invazija bi naišla na “ozbiljan i koordinisan” ekonomski odgovor o kojem je detaljno razmotreno sa saveznicima SAD-a, rekao je Biden, “a što je i vrlo jasno izloženo predsjedniku Putinu”.

“Ali nema sumnje, neka uopšte ne bude sumnje da će Rusija platiti visoku cijenu ako Putin napravi ovaj korak”, dodao je.

(StarMo)