Naslovnica Život Biden stiže u Evropu – Sastaće se i sa Erdoganom

Biden stiže u Evropu – Sastaće se i sa Erdoganom

109
Joe Biden

Washington — Predsjednik Joe Biden sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom svog putovanja u Evropu kasnije ovog mjeseca, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Sastanak, koji će se održati 14. juna na marginama samita NATO-a u Briselu, uslijedit će u pozadini određene napetosti između dvojice lidera.

Erdogan je tražio ranije sastanak s Bidenom nakon stupanja na dužnost američkog predsjednika. A kasnije je izrazio nezadovoljstvo kada je Biden nazvao masovna ubistva Armenaca od Turaka 1915. godine “genocidom”, dekretom kojem se Ankara dugo protivila.

Bijela kuća objavila je i druge detalje prvog Bidenovog putovanja u inozemstvo kao predsjednika, koje počinje sljedeće sedmice. Predsjednik će se prvi put sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom 10. juna uoči prisustvovanja samitu G-7 u Cornwallu u Velikoj Britaniji.

Biden i prva dama Jill Biden imat će audijenciju kod kraljice Elizabete u dvorcu Windsor prije nego što krenu u Belgiju na NATO i evropski samit. Dok će biti tamo, sastat će se s domaćinom kraljem Philippeom i belgijskim premijerom Aleksanderom De Croom.

(StarMo)