Naslovnica Život Biden: Spriječit ćemo Kinu da postane najmoćnija

Biden: Spriječit ćemo Kinu da postane najmoćnija

521
foto: Twitter

Washington — Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će spriječiti Kinu da preuzme status od Sjedinjenih Američkih Država kao najmoćnije države na svijetu i rekao da će i dalje insistirati da Kina poštuje međunarodna pravila o pitanjima kao što je trgovina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Govoreći na svojoj prvoj samostalnoj konferenciji za novinare 25. marta, Biden je rekao da je cilj Kine da postane vodeća zemlja na svijetu, a to se neće dogoditi pod njegovom “službom jer će Sjedinjene Države i dalje rasti”.

Takođe je uporedio kineskog predsjednika Xi Jinpinga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši kako obojica vjeruju da je autokratija “talas budućnosti, (i) da demokratija ne može funkcionisati u uvijek složenom svijetu”.

Ali Sjedinjene Države ne traže konfrontaciju s Kinom, rekao je, i radiće sa saveznicima SAD-a kako bi Kina bila odgovornom za to da Peking vrati demokratiju u Hong Kongu, tretman manjinskih Ujgura i nagomilavanje vojske.

Biden se suočio s drugim vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući povlačenje američkih trupa iz Afganistana. Krajnji rok za povlačenje “teško će se ispoštovati”, rekao je. Ali Sjedinjene Države ne namjeravaju zadržati posljednjih 2.500 američkih vojnika u Afganistanu “dugo vremena”, prenosi RSE.

(StarMo)