Naslovnica Život Biden: Putin ne blefira, jer mu je vojska neefikasna

Biden: Putin ne blefira, jer mu je vojska neefikasna

148

New York — Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ocijenio je da ruske prijetnje o upotrebi nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini nose rizik “apokalipse” prvi put od raketne krize na Kubi 1962. godine u jeku Hladnog rata.

“Nismo bili suočeni sa perspektivom apokalipse od Kennedyja i kubanske raketne krize u 1962. godini”, rekao je Biden u New Yorku, ocjenujući da se njegov ruski kolega Vladimir Putin “ne šali” kada upućuje te prijetnje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Prvi put od kubanske raketne krize postoji direktna prijetnja o upotrebi nuklearnog oružja, ako stvari nastave da se kreću sadašnjim putem”, rekao je američki predsjednik.

Od 14. do 28. oktobra 1962. kriza sa raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD proglasila prijetnjom za svoju sigurnost i proglasila blokadu Kube držala je u napetosti cijeli svijet zbog straha od izbijanja nuklearnog rata.

Suočen sa čvrstim ukrajinskim otporom, potpomognutim zapadnom vojnom pomoći, Putin je aludirao na upotrebu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. septembra. Tada je rekao da je spreman da upotrebi “sva sredstva” iz svog arsenala i optužio Zapad da hoće da “uništi” Rusiju, dodajući da “to nije blef”.

Eksperti smatraju da bi se u takvim napadima koristilo taktičko nuklearno oružje, sa manjim eksplozivnim nabojem od strateškog nuklearnog oružja, prenosi Beta pozivajući se na AFP, ali Biden je upozorio da bi čak i udar taktičkim nuklearnim oružjem rizikovao da pokrene širi sukob.

“Ne mislim da možemo lako upotrijebiti taktičko nuklearno oružje, a da na kraju ne izazovemo apokalipsu”, rekao je Biden.

“Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, ili upotrebi biološkog ili hemijskog oružja, jer je njegova vojska neefikasna”, rekao je Biden.

(StarMo)