Naslovnica Politika Biden pred Kongresom: Amerika je “spremna na uzlet”

Biden pred Kongresom: Amerika je “spremna na uzlet”

93
Joe Biden; foto: agencije

Washington — “SAD ponovo idu naprijed, Amerika je spremna za uzlet”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u svom prvom obraćanju Kongresu gotovo 100 dana nakon što je naslijedio Donalda Trumpa na toj funkciji.

– Bilo je i vrijeme, naglasio je američki predsjednik, uz gromoglasan pljesak, neposredno prije početka svog govora. Opisujući zdavstvenu i ekonomsku krizu u zemlji kada je došao na vlast, ali i napad na Kapitol 6. januara kao “najgori napad na našu demokraciju od građanskog rata, Biden je istaknuo kako je Amerika spremna za novi uzlet.

– Prije stotinu dana američka je kuća gorjela, ali je spremna za ponovni uzlet zahvaljujući planovima spašavanja i reformama usvojenim od tada. Nakon 100 dana mogu reći zemlji: Amerika ponovno kreće naprijed pretvarajući opasnost u mogućnost, krizu u priliku, nazadovanje u snagu, kazao je.

Istaknuo je kako je istorijski lan oporavka od 1900 milijardi dolara ulaganje od vitalnog značaja za američku budućnost.

Njegov plan uključuje milijardu dolara potrošnje na obrazovanje i brigu o djeci tijekom 10 godina i 800 milijardi dolara poreznih olakšica namijenjenih obiteljima sa srednjim i niskim prihodima. Također, 200 milijardi dolara za besplatnu univerzalnu predškolu 109 milijardi za besplatni fakultet…

Zbog pandemije Biden je držao govor ispred male, posebno odabrane skupine od 200-tinjak demokratskih i republikanskih zastupnika.

(StarMo)