Naslovnica Život Biden pozvao na zabranu “jurišnog oružja” u SAD – U međuvremenu nova...

Biden pozvao na zabranu “jurišnog oružja” u SAD – U međuvremenu nova pucnjava!

158

Washington — Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak Kongres da zabrani jurišno oružje, uvede provjeru podataka o svima koji ga kupuju kao i druge mjere kontrole oružja kako bi se zaustavio niz masovnih pucnjava koje su pogodile SAD.

U govoru emitovanom uživo iz Bijele kuće u udarnom terminu, Biden je pitao zemlju, zaprepaštenu nedavnim pucnjavama u Teksasu, Oklahomi i New Yorku, koliko bi ti slučajevi trebali promijeniti zakone o oružju u Americi.

– Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti?, upitao je Biden.

Predsjednik Biden je pozvao na niz mjera kojima su se ranije protivili republikanci u Kongresu, uključujući zabranu prodaje jurišnog oružja ili, ako to nije moguće, podizanje najniže dobi za kupnju tog oružja s 18 na 21 godinu te ukidanje zaštite proizvođača od tužbe za nasilje počinjeno njihovim oružjem.

– Ne možemo ponovno iznevjeriti američki narod, rekao je Biden.

U međuvremenu se u SAD dogodila nova pucnjava i mrtvima.

Pucnjava u Iowi dogodila se ubrzo nakon što je predsjednik Joe Biden održao velik govor o oružanom nasilju nakon masovnih pucnjava u Buffalu u državi New York, Uvaldeu u Teksasu i Tulsi (Oklahoma).

U drugoj pucnjavi u četvrtak ranjene su dvije osobe koje su prisustvovale pokopu na groblju u Racineu u Wisconsinu.

Pucnjava u Iowi dogodila se ispred crkve Cornerstone, fundamentalističke kršćanske crkve istočno od grada Amesa, “za vrijeme odvijanja crkvenog programa”, rekao je Nicholas Lennie, glavni zamjenik ureda šerifa okruga Story.

(StarMo)