Naslovnica Život Biden podržava primirje, pucano i iz pravca Libana

Biden podržava primirje, pucano i iz pravca Libana

395
Gaza nakon bombardovanja; foto: BBC/Getty Images

Tel Aviv/Gaza — Američki predsjednik Joe Biden izrazio je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom svoju podršku prekidu vatre u borbama između izraelskih i palestinskih snaga, saopšteno je iz Bijele kuće.

“Predsjednik je izrazio podršku prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu sa Egiptom i drugim partnerima u tom cilju”, navodi se u saopšenju Bijele kuće, prenosi Reuters, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

U sedmom danu napada izraelska vojska saopštila je da je šest granata ispaljeno u ponedjeljak prema njihovoj teritoriji iz Libana, ali da nisu uspjeli preći granicu.

Sa druge strane, kako navodi Reuters, izvor libanske sigurnosnih snaga rekao je da su izraelske granate sletile na libansku teritoriju.

Izraelska vojska pokrenula je u ponedeljak niz napada na Pojas Gaze, rekavši da su uništili tunele i domove devet komandanata Hamasa. Međunarodna diplomatija kojom se nastoji okončati sukob koji traje već sedam dana daje malo napretka.

Izrael je također rekao da će za sada nastaviti napade na Hamas, militantu grupu koja vlada Gazom. Militanti su prema podacima izraelske vojske do sada ispalili preko 3.350 raketa iz Gaze.

Posljednji niz napada uništio je petospratnicu u kojoj se nalazi Ministarstvo vjerskih poslova pod vodstvom Hamasa, zgradu u kojoj je Izrael rekao da je smješteno glavno operativno središtre unutarnjih sigurnosnih snaga Hamasa, piše AP.

Izraelska vojska također je ubila jednog od vodećih palestinskih zapovjednika u Gazi. Najavili su također da su u napadima uništili 15 kilometara tunela koje su koristili militanti.

Najmanje 200 Palestinaca je ubijeno tokom zračnih napada u zadnjih sedam dana, a oko 1.300 osoba je ranjeno, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva Gaze. Deset osoba u Izraelu, uključujući petogodišnje dijete ubijeni su tokom raketnih napada lansiranih iz Gaze.

(StarMo)