Naslovnica Politika Biden pobjedom “oživio” svoju kampanju

Biden pobjedom “oživio” svoju kampanju

185
Joe Biden

Washington — Podrška afroameričkih glasača dovela je Joea Bidena do uvjerljive pobjede na demokratskim predizborima u Južnoj Karolini oživljavajući njegovu posrnulu kampanju za Bijelu kuću i pružajući priliku bivšem potpredsjedniku da se vrati na poziciju glavnog suparnika Bernieja Sandersa, prenosi Hina.

Snažna pobjeda daje Bidenu (77) zamah u demokratskoj utrci za protivnika republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu pred predizbore na tzv. “super-utorak” kada na birališta za tri dana izlaze birači u 14 saveznih država i teritorija na kojima će se raspodijeliti trećina delegata koji na nacionalnoj konvenciji biraju stranačkog kandidata za američke predsjedničke izbore.

Na predizborima u Južnoj Karolini Biden je osvojio 49 posto glasova, Sanders 20 posto a milijarder Tom Steyer, koji je već i objavio da se povlači iz utrke, 11 posto. Njih slijede bivši gradonačalnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg (osam posto) i senatorice Elizabeth Warren (sedam posto) i Amy Klobuchar (tri posto).

Ovo je prva pobjeda na predizborima Bidena koji treći puta pokušava osvojiti Bijelu kuću.

(StarMo)