Naslovnica Politika Biden pobijedio i u ovoj republikanskoj saveznoj državi

Biden pobijedio i u ovoj republikanskoj saveznoj državi

331

Washington — Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden osvojio je i jedanaest elektorskih glasova u tradicionalno republikanskoj Arizoni, čime se njegova prednost povećala na 290 osvojenih glasova. Aktuelni američki predsjednik Donald Trump ima 217 elektorskih glasova, nakon što je ranije ove sedmice potvrđena njegova pobjeda u Alasci.

Izbori su održani 3. novembra, ali prebrojavanje rezultata i dalje traje obzirom na veliki broj glasova poslanih putem pošte zbog pandemije COVID-19. Procijenjeno je da je od 190 miliona Amerikanaca koliko ih je izašlo na ovogodišnje izbore, najmanje 103 miliona glasalo putem pošte ili prijevremeno.

Pobjednik je proglašen u subotu nakon što je Biden osvojio 20 elektorskih glasova u Pennsylvaniji, državi koja je bila neophodna Trumpu za pobjedu.

Kako navodi BBC, Biden sada ima prednost od 5,3 miliona glasova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

I dok većina svjetskih lidera čestita demokratskom kandidatu na pobjedi, američki predsjednik odbija da prihvati rezultate izbora i učestvuje u pravnim procesima za koje kaže da će pokazati pravi ishod rezultata.

Do sada, nije bilo zabilježeno većih izbornih nepravilnosti. Revizija glasova u državi Arizona u većini okruga je pokazala da nije bilo izbornih neregularnosti, dok je sud u Pennsylvaniji prihvatio žalbu kampanje predsjednika Donalda Trumpa, presudivši da se ne može produžiti brojanje glasova onih birača koji su morali predočiti dokaze za identifikaciju nakon 9. novembra.

Georgija je jedna od rijetkih saveznih država koja nije objavila pobjednika izbora. Ponovno ručno brojanje rezultata počelo je u ovoj državi jer je razlika između dva kandidata manja od 0,5 posto.

(StarMo)