Naslovnica Region Biden pisao predsjednici Kosova: Na kraju, uzajamno priznanje sa Srbijom

Biden pisao predsjednici Kosova: Na kraju, uzajamno priznanje sa Srbijom

310
Joe Biden

Washington/Priština — Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsjednicu Kosova uz poruku da dvije zemlje njeguju dugo partnerstvo zasnovano na istim vrijednostima.

Vjosa Osmani je za predsjednicu Kosova izabrana 4. aprila.

U pismu predsjednika Bidena se navodi i da Sjedinjene Države podržavaju nastavak dijaloga sa Srbijom.

„Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju napore na obezbjeđivanju trajnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i na kraju sveobuhvatan sporazum o normalizaciji, za koji vjerujemo da bi se trebao usredsrediti na uzajamno priznavanje“, navodi se u saopštenju iz predsjedništva Kosova, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Biden je u pismu naveo da je “normalizacija odnosa za Srbijom od suštinskog značaja za Kosovo, kako bi ostavrilo svoj potencijal i potpunu integraciju u euro-atlanske institucije”.


“Znam da je za postizanje ovog cilja neophodna fleksibilnost i teški kompromisi, i Sjedinjene Države biće vaš partner na svakom koraku”, poručio je Biden.

Biden je u pismu naveo i da će sa predsjednicom Osmani raditi na jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, zaštiti prava manjina i vjerskih zajednica, te oporavku od posljedica pandemije COVID-19 i ekonomskom razvoju, kao i na obezbjeđivanju održive energetske budućnosti.

Dodaje se da je predsjednik Biden odgovorio i na zahtev predsjednice Osmani da SAD pomognu Kosovu u vakcinama.

“Predsjednik Biden je naglasio da će sa povećanjem količina vakcina SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa predsjednicom Osmani kako bi se taj cilj postigao”, navodi se u saopštenju.

(StarMo)