Naslovnica Izdvojeno Biden: Osvojili smo najviše glasova ikad

Biden: Osvojili smo najviše glasova ikad

245
Joe Biden; Screenshot: BBC

London/Washington — Predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden ponovio je kako je uvjeren u pobjedu, kako je sve bliži tome da porazi kandidata Republikanaca i aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trumpa, nakon izbora održanih u utorak.

Demokratski kandidat sada ima 253 od 270 glasova elektorskog koledža, potrebnih za osvajanje Bijele kuće, po američkom sistemu glasanja u svakoj saveznoj državi.

Biden vodi i u prebrojavanju glasova u spornim državama Georgiji, Nevadi, Pennsylvaniji i Arizoni, javlja BBC.

“Dobit ćemo ovu trku”, rekao je Biden pristalicama u mjestu Wilmington, savezna država Delaware, u petak uveče, iznenađujuće samouvjerenim tonom, u trenutku dok prebrojavanje glasova pokazuje da se njegovo vodstvo povećava. Pridružila mu se njegova partnerica u predsjedničkoj trci, kandidatkinja za potpredsjednika SAD, Kamala Harris, senatorica iz savezne države California.

Biden je kazao kako je na putu da osvoji preko 300 glasova elektorskog koledža i istakao kako je za njega glasalo više ljudi – preko 74 miliona – nego za bilo kojeg predsjedničkog kandidata u historiji.

Biden je kazao da su mu Amerikanci dali mandat da se pozabavi koronavirusom, oslabljenom ekonomijom, klimatskim promjenama i sistemskim rasizmom.

Taj demokrata – koji se predstavlja kao kandidat jedinstva nakon žestoke kampanje – rekao je da je vrijeme da se “izbaci otrov iz naše politike” i da se “bude civilizirani jedni prema drugima”.

(StarMo)