Naslovnica Život Biden odgovorio bh. dijaspori: Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta…

Biden odgovorio bh. dijaspori: Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta…

136
Joe Biden

Sarajevo/Washington — Profesorica na Columbia Univerzitetu Amra Šabić El – Rayess nedavno je na N1 govorila o akciji koja je pokrenuta u SAD a putem koje bh. dijaspora može pisati američkim političarima o problemima u BiH. Nakon toga, Senad ef. Agić, imam u džematu “Sabah” u Chicagu pisao je predsjedniku SAD-a Joe Bidenu o situaciji u BiH, a danas je objavio kako je i dobio odgovor od Bidena.

Kako je naveo Agić, u pismu potpisanom od predsjednika Bidena, američki predsjednik mu se zahvaljuje na interesovanju za vanjsku politiku SAD-a i navodi sljedeće:

“Hvala vam što ste mi pisali o vanjskoj politici SAD-a. Cijenim vrijeme koje ste odvojili da pišete i pozdravljam priliku da odgovorim. Izazovi s kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Izbijanje virusa u inostranstvu može izazvati duboku tugu i patnju kod kuće. Konflikt udaljen od jednog kontinenta može stvoriti nemire koji ugrožavaju našu sigurnost. Ekonomski padovi u inostranstvu mogu značiti gubitak poslova i zatvaranje preduzeća u gradovima širom Amerike. Globalne klimatske promjene već pogoršavaju uragane u Zaljevu, poplave i šumske požare na Zapadu. Nijedna zemlja ne može sama riješiti ove probleme, a Amerika ne može priuštiti da izostane sa svjetske scene. Ulaganje u jačanje našeg liderstva u inostranstvu je takođe ulaganje u jačanje naše sigurnosti i prosperiteta kod kuće“.

Dalje, kako se navodi u pismu, Biden je odlučan da popravi sve saveze koje ima SAD i da upravo SAD imaju najveće predispozicije da budu najveća snaga dobra na svijetu.

Kompletan odgovor predsjednika Bidena je na ovom linku.

(StarMo)