Naslovnica Život Biden obećao: Iran “nikada neće razviti nuklearno oružje”…

Biden obećao: Iran “nikada neće razviti nuklearno oružje”…

86
Joe Biden

Washington — Američki predsjednik Joe Biden obećao je da “nikada neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje”, u komentarima uoči sastanka s odlazećim izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

– Ono što vam mogu reći: Iran nikada neće imati nuklearno oružje pred mojim očima – izjavio je Biden uoči sastanka u Bijeloj kući.

Rivlin bi trebao napustiti dužnost 9. jula. Pregovori su u toku o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Nakon što su se SAD jednostrano povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma u 2018., Teheran je potom počeo probijati limite nuklearnih aktivnosti postavljene sporazumom i ograničio je pristup međunarodnim nuklearnim inspekcijama.

Diplomati iz Njemačke, Francuske, Britanije, Rusije i Kine pokušavaju posredovati između SAD i Irana u razgovorima koji su u toku u Beču od aprila, u cilju spašavanja nuklearnog sporazuma.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji se povukao iz sporazuma, i izraelski bivši premijer Benjamin Netanyahu, koji je u više navrata kritikovao sporazum, napustili su pozicije, i Izrael i SAD sada su prilagodili svoje odnose situaciji na terenu.

(StarMo)