Naslovnica Život Biden o sastanku s Putinom: Uvjeren sam da ćemo uspjeti

Biden o sastanku s Putinom: Uvjeren sam da ćemo uspjeti

284
Joe Biden; foto: agencije

Washington — Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da se vrijeme i mjesto za njegov predloženi samit sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom još uvijek razrađuju.

“Uvjeren sam da ćemo uspjeti. Nemamo određeno vrijeme ni mjesto. Na tome se radi”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući na pitanje o sastanku sa Putinom u junu – tokom planiranog putovanja po Evropi.

Kako je rekao, rusko masovno nagomilavanje vojnih snaga u blizini ukrajinske granice i na anektiranom Krimu “ne utiče na moju želju da imam sastanak jedan na jedan” sa Putinom, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Biden je u aprilu ponudio sastanak u trećoj zemlji na kojem će se razgovarati o spiralnim tenzijama o raznim temama, uključujući vojne prijetnje Ukrajini, cyber napad SolarVindsa na američke računare i ruski tretman zatvorenog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Kremlj je rekao da razmatra mogućnost sastanka Putina i Bidena.

“Nastavljamo analizirati situaciju“, rekao je portparol Dmitrij Peskov na pitanje da li je ruska strana zvanično pristala na predloženi samit.

(StarMo)