Naslovnica BiH Biden o BiH: Zemlja suverena, ali posao nije završen!

Biden o BiH: Zemlja suverena, ali posao nije završen!

231

Washington — Joe Biden, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država komentarisao je stanje u Bosni i Hercegovini na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je poručio kako se “prečesto nacionalizam stavlja ispred interesa države Bosne i Hercegovine, te kako je bogaćenje nekolicine važnije od koristi za većinu građana”.

“Danas se pridružujem međunarodnoj zajednici i narodu Bosne i Hercegovine u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma s kojim je završen najgori konflikt na europskom kontinentu od drugog svjetskog rata”, napisao je Biden u uvodu.

“Dok oplakujemo gubitak skoro 100.000 života i raseljavanje miliona ljudi, na današnji dan također slavimo i napore učinjene na uspostavljanju mira. Dejtonski sporazum je donio mir Bosni i Hercegovini i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ali i četvrt vijeka poslije, jasno je da rad na promociji pravde, pomirenja i funkcionalnosti multietničke BiH još uvijek nije završen”, istakao je Joe Biden, nasljednik Donalda Trumpa na funkciji prvog čovjeka SAD-a.

“Prečesto smo svjedoci kako se nacionalizam stavlja ispred državnih interesa te kako je bogaćenje nekolicine važnije od koristi za većinu. Ova godišnjica je povod svim strankama da razmisle o mogućnostima stvaranja svjetlije budućnosti te da se ponovo prihvate teških ali neophodnih koraka ka stvaranju funkcionalne BiH za sve njene građane”, poručio je Biden.

Na koncu je kazao da se kao predsjednik SAD-a raduje saradnji sa međunarodnom zajednicom i narodom BiH na konačnom postizanju obećanog u Dejtonskom sporazumu, a to je stvaranje prosperitetne, pravedne i demokratske Bosne i Hercegovine u srcu Europe, kao cjelovite, slobodne i države u miru.

(StarMo)