Naslovnica Život Biden: Nisam namjeravao produžiti vječni rat…

Biden: Nisam namjeravao produžiti vječni rat…

102
Joe Biden

Washington — Dvadeset i četiri sata nakon što je posljednji američki teretni avion C-17 poletio iz Kabula, Biden se obratio naciji i energično branio svoju odluku da okonča najduži američki rat i povuče sve američke trupe prije roka koji je bio dogovoren za 31. august.

– Nisam namjeravao produžiti ovaj vječni rat – izjavio je Biden u utorak iz Bijele kuće, te ponovio kako mu nije bila namjera da odugovlači povlačenje američkih trupa.

Biden se već neko vrijeme suočava sa kritikama o načinu na koji su SAD otišle napuštajući Afganistan – haotičnoj evakuaciji, uključujući samoubilački napad prošle sedmice u kojem je poginulo 13 pripadnika američke vojske i 169 Afganistanaca.

On je pod teškim kritikama, posebno od strane republikanaca, zbog njegovog upravljanja evakuacijom. Ali, rekao je kako bilo neizbježno da konačno povlačenje američkih trupa iz Afganistana, o kojem je prvi put s talibanima pregovarao bivši predsjednik Donald Trump i koji je po tim pregovorima trebao biti 1.maja, bude teško i bez napada, bez obzira na to kada je planirano i provedeno, prenosi AP.

(StarMo)