Naslovnica Politika Biden na godišnjicu napada na Kongres: Bili su u službi “jednog čovjeka”

Biden na godišnjicu napada na Kongres: Bili su u službi “jednog čovjeka”

136
Joe Biden; foto: VOA/AP

Washington — Predsjednik Sjedinjenh Američkih Država Joe Biden je na godišnjicu pobune na Kapitolu, 6. januara 2021. godine, počeo svoje obraćanje naciji riječima da je ,,demokratija napadnuta, jednostavno napadnuta tog dana”.

On je pohvalio institucije za provođenje zakona ,,koje su spasile vladavinu prava”.

Predsjednik Biden je rekao da se Amerikanci moraju suočiti s istinom o pobuni na Kapitolu 6. januara 2021. kako bi mogli krenuti dalje i odmaći se od tih traumatičnih događaja.

Baiden je aludirao na primjedbu republikanskog predstavnika Andrewa Clydea koji je izgrednike opisao kao ,,normalnu turističku posjetu”.

– Ovo nije bila grupa turista. Ovo je bila oružana pobuna. Oni nisu htjeli da podrže volju naroda. Htjeli su da negiraju volju naroda – naglasio je Biden.

Rekao je da su svi Amerikanci vidjeli šta se događalo tog dana – rulja koja razbija prozore, napada policajce i provaljuje u Kapitol.

– Ovdje se ne radi o ‘zaglavljenosti’ u prošlosti. Ovdje se radi o tome da se osigura da prošlost ne bude zakopana i sklonjena od očiju ljudi. To je jedini put naprijed. To rade velike nacije. Oni ne zakopavaju istinu. Oni se suočavaju sa njom – rekao je on.

U svom obraćanju na godišnjicu pobune na Kapitolu, predsjednik Biden je rekao da američki narod i zakonodavci moraju odlučiti kakva nacija SAD želi biti.

Dodao je da ti ljudi ,,nisu došli ovamo iz patriotizma ili principijelnosti”.

– Oni su ovdje došli u bijesu. Ne da bi služili Americi, već su bili u službi jednog čovjeka – rekao je Biden aludirajući na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Dodao je da oni koji su podsticali rulju, su pravi zavjerenici koji su očajnički pokušavali da uskrate građanima potvrđivanje ovih izbora, i da prkose volji birača.

Ranije u svom govoru, Biden je rekao da Amerikanci ne mogu samo da vole svoju zemlju samo kada im to odgovara.

– Ne možete voljeti svoju zemlju samo kada pobjeđujete. Ne možete poštovati zakon samo kada vam odgovara. Ne možete biti patriote ako prihvatate i omogućavate laži – rekao je on.

Predsjednik SAD-a opisao je muškarce i žene koji su prije godinu dana upali u američki Kapitol kao opasnu prijetnju američkoj demokratiji.