Naslovnica Život Biden: Kina i Tajvan će poštovati sporazum…

Biden: Kina i Tajvan će poštovati sporazum…

67

Washington — Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom o Tajvanu i da su pristali poštovati tajvanski sporazum, jer su tenzije između Taipeija i Pekinga porasle, javlja Reuters.

– Razgovarao sam sa Xijem o Tajvanu. Slažemo se. Pridržavat ćemo se tajvanskog sporazuma. Jasno sam dao do znanja da mislim da ne bi trebao raditi ništa drugo osim pridržavati se sporazuma – rekao je.

Ali, čini se da se Biden poziva na dugogodišnju Washingtonovu ‘jedinstvenu politiku Kine’ prema kojoj službeno priznaje Peking, a ne Tajpej te Zakon o odnosima s Tajvanom, koji priznaje diplomatske veze s Pekingom umjesto s Tajvanom.

Kina tvrdi da je Tajvan njeno vlasništvo, kojeg može zauzeti silom ako je potrebno. Tajvan tvrdi da je nezavisna država i da će braniti svoje slobode i demokratiju.

Kina je poslala rekordan broj vojnih aviona u tajvansku zonu protuzračne odbrane četiri uzastopna dana, što neki analitičari smatraju upozorenjem tajvanskom predsjedniku uoči nacionalnog dana ostrva.

Sjedinjene Države pozvale su Kinu u nedjelju da prekine vojne aktivnosti u blizini Tajvana.

(StarMo)