Naslovnica Politika Biden ima veliku prednost

Biden ima veliku prednost

234
Joe Biden

Washington — Iako su mu gafovi česti, a pojavljivanje u javnosti rijetko, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden po anketama ima veliku prednost uoči predsjedničkih izbora u novembru, koji će zbog pandemije koronavirusa i ekonomske krize biti referendum o Donaldu Trumpu.

Trump zbog covida-19 ne može održavati omiljene mu političke skupove, ali je svoj predsjednički položaj maksimalno iskoristio da ostane u centru pažnje javnosti.

S druge strane, sedamdesetsedmogodišnji Biden pojavio se samo na nekoliko događaja u sklopu kampanja i od sredine marta većinu vremena je proveo u svom domu u Wilmingtonu u državi Delaware.

Rijetkim javnim nastupima Biden je minimalizirao mogućnost da se zarazi koronavirusom, ali i da pogriješi.

Sudeći po anketama, to mu se isplatilo, prenosi N1.

Prema stranici Real Clear Politics, koja daje prosjek svih relevantnih anketa na nacionalnom nivou, Biden ima 7,9 posto prednosti nad Trumpom. I što je još važnije, vodi u većini ključnih država.

Allan Lichtman, profesor historije na Američkom univerzitetu u Washingtonu, tačno je predvidio rezultat svih američkih predsjedničkih izbora od 1984., uključujući iznenađujuću Trumpovu pobjedu 2016.

Lichtman predviđa da će na izborima 3. novembra pobijediti Biden, američki potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

“To uopće nema veze s Joeom Bidenom”, kazao je Lichtman u intervjuu za AFP.

“To ne ovisi niti o karakteru Donalda Trumpa”, dodao je.

Lichtman svoju prognozu temelji na onome što naziva “13 ključeva Bijele kuće”.

Među njima su i sljedeća pitanja: Koliko je jaka američka ekonomija? Postoje li društveni nemiri? Takmiči li se aktuelni predsjednik? Je li predsjednik harizmatičan? Je li njegov protivnik harizmatičan?

Zadnji “ključ”, navodi Lichtman, Biden ne ispunjava.

“On je vrlo suosjećajan i iskren čovjek, ali nije podsticajan”, kazao je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)