Naslovnica BiH Biden ima plan za BiH: “Stabilna i stalna podrška SAD”

Biden ima plan za BiH: “Stabilna i stalna podrška SAD”

369
Joe Biden

Washington — Kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden objavio je dokument “Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom”.

Portal Politicki.ba ekskluzivno je objavio sadržaj tog dokumenta u kojem se, najprije, navodi šta je Biden učinio za BiH do sada. Kada je 90-ih godina na Balkanu izbilo nasilje, senator Joe Biden imao je ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u BiH.

Joe Biden zna da je, ako hoćemo da BiH uspije, potrebna stabilna i stalna podrška Sjedinjenih Država. Nažalost, pod predsjednikom Donaldom Trumpom utjecaj SAD u regionu je izblijedio jer je Evropsku uniju smatrao za protivnika i dovodio je u pitanje vrijednost NATO saveza, piše politicki.ba.

– Joe Biden će pozvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama – navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, Biden zna da je sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja, te će se ponovno obvezati na postizanje našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite, mirne i cjelovite.

– Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter – rečeno je u dokumentu koji je objavljuje politicki.ba.

(StarMo)