Naslovnica Politika Biden i formalno kandidat za predsjednika SAD

Biden i formalno kandidat za predsjednika SAD

202
foto: agencije - ilustracija

Washington — Američka Demokratska stranka drugog dana svoje nacionalne konvencije i formalno je nominirala 77-godišnjeg Joea Bidena za svog kandidata koji će se suprotstaviti aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima koji će se održati 3. novembra.

Nakon što je Biden i zvanično nominiran, on je putem Twittera poslao poruku kako ova nominacija “odaje počast njegovom životu”, dok je glavna govornica dana bila njegova supruga Jill. Ona je u vrlo ličnom obraćanju ponudila uvid kako je pomogla Bidenu zacijeliti ranu nakon što su mu prva supruga i kćerka poginule u saobraćajnoj nesreći.

“Nisam mogla ni zamisliti da ću se u dobi od 26 godina pitati: ‘Kako popraviti slomljenu porodicu?’ A odgovor je isti kao i za slomljenu naciju: ‘Ljubavlju i razumijevanjem.’ Ako povjerimo naciju Joeu, on će za vašu porodicu učiniti ono što je učinio i za našu: okupio nas je i učinio našu zajednicu cijelom”, naglasila je Jill Biden, prenijeli su hrvatski mediji.

Uz Jill Biden, delegatima su se u utorak obratili i bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter.

“U vremenima poput ovih Ovalni ured bi trebao biti komandni centar. Umjesto toga, on je sada središte oluje. Tamo jedino vlada haos, a jedina stvar koja se ne mijena je predsjednikova odlučnost da negira odgovornost i prebaci krivicu na nekog drugog”, naglasio je Clinton u svom unaprijed snimljenom obraćanju delegatima.

U srijedu, trećeg dana konvencije, glavni govornici bit će Bidenova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris i još jedan bivši predsjednik Barack Obama.

(StarMo)