Naslovnica Život Biden čestitao Turskoj, Švedskoj i Finskoj

Biden čestitao Turskoj, Švedskoj i Finskoj

91
Joe Biden

Madrid — Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden čestitao je Turskoj, Švedskoj i Finskoj, na postignutom sporazumu o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

“Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma – ključnog koraka ka NATO pozivu Finskoj i Švedskoj, koji će osnažiti Alijansu i ojačati našu kolektivnu sigurnost – odličan način da započnemo Samit”, napisao je Biden na svom Twitter nalogu, prenosi Anadolu Agency (AA), na koju se poziva agencija Fena.

Ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

Memorandum su potpisali turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusogu, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde.

Turski Predsjednik Recep Tayyip Erdogan, finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska premijerka Magdalena Andersson prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Izložbenom centru IFEMA u Madridu, gdje se održava Samit NATO-a.

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvostatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov finski kolega Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su razgovarali o zahtjevu nordijskih zemalja za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Finska i Švedska su potpisivanjem sporazuma obećale da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

Turska je također potvrdila svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pristala je podržati na samitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a.​​​​​​

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica Alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške PKK-u i drugim terorističkim grupama. Turska ističe da da NATO, EU, Finska i Švedska smatraju PKK-a terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

(StarMo)