Naslovnica Život Biden: Ako Rusija preduzme štetne aktivnosti…

Biden: Ako Rusija preduzme štetne aktivnosti…

90

London — Predsjednik SAD Joseph Biden izrazio je bezrezervnu podršku Amerike NATO savezu na početku svog prvog putovanja u inostranstvo i upozorio Rusiju da će se suočiti sa “čvrstim i suštinskim” posljedicama ako preduzme štetne aktivnosti.

Biden je u govoru pred oko 1.000 vojnika i članova njihovih porodica u britanskoj vojnoj bazi Mildenhall rekao da će prenijeti jasnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kada se budu sastali sljedeće sedmice.

“Ne želimo konflikt sa Rusijom. Želimo stabilne i predvidljive odnose, ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na čvrst i suštinski način ukoliko ruske vlasti preduzmu štetne aktivnosti”, rekao je američki predsjednik.

On je dodao da je odlučan da obnovi transatlantske veze i preoblikuje odnose sa Rusijom poslije četiri burne godine mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je uvođenjem carina i povlačenjem iz sporazuma narušio odnose sa važnim saveznicima.

“Ovo je moje prvo putovanje u inostranstvo na položaju predsjednika SAD. Idem na sastanak G7, potom na ministarski sastanak NATO-a, onda na sastanak sa Putinom da mu kažem ono žto želim da zna”, rekao je Biden, prenose federalna.ba i Fena.

On je dodao da će na svakoj od tih tačaka putovanja jasno stavljati do znanja da SAD podržavaju demokratiju u svijetu i da su zajedno sa ostalima kada je riječ o najvećim izazovima i pitanjima koja su najvažija za budućnost.

Očekuje se da će Biden tokom dana objaviti da će SAD kupiti i donirati 500 miliona doza “Pfizerove” vakcine protiv Covida 19 za oko 100 zemalja u naredne dvije godine, rekla su tri izvora Reutersu.

Tokom boravka u Britaniji, američki predsjednik sastaće se i sa premijerom Borisom Johnsonom radi usaglašavanja nove “Atlantske povelje”.

To će biti nova verzija sporazuma Winstona Churchilla i Frenklina Roosevelta iz 1941. godine, sa fokusom na izazovima među kojima su klimatske promjene i bezbjednost.

(StarMo)