Naslovnica Život Biciklom kroz svijet s razlogom

Biciklom kroz svijet s razlogom

543
Screenshot: FTV

Sarajevo — Sa zahlađenjem došlo je i do povećane emisije štetnih čestica u zraku. Da bi utjecala na njihovo smanjenje, Norvežanka Teresie Hommersand, krenula je iz Cape Towna 16. juna 2017. godine biciklom prema Norveškoj. Njen cilj je da skrene pažnju na klimatske promjene.

Prešla je 20.000 km i 24 zemlje u dvije i po godine. Put je doveo i u Sarajevo. Prvo što je Teresie dočekalo u našoj prijestolnici je vidno zagađenje zraka. Inače, Bosna i Hercegovina je na vrhu liste najzagađenijih evropskih država.

“Rangirano je 86 zemalja, a Bosna i Hercegovina je deveta na listi, ovdje ima dosta posla koji bi trebalo da bude obavljen”, kaže Teresie, prenosi federalna.ba.

Na zagađenost glavnog bh. grada utječe i geografski položaj. Poseban problem za zdravlje su i sitne čestice iz automobila i ložišta.

“Ovdje je 500-600 mikrograma prašine po metru kubnom, a u evropskim gradovima po 30-40. Niko normalan neće ovdje doći da živi, da to diše”, ističe ekspert za klimatske promjene Martin Tais.

“Na kraju prošle godine imamo registrovanih preko milion motornih vozila u BiH na, procjene su, 2,7 milona stanovnika. To je ogroman broj i stepen motorizacije za ovoliku zemlju”, ističe Tihomir Dakić, koordinator u Centru za životnu sredinu Banja Luka.

O zagađenju ne treba govoriti samo u jesen ili zimu, kada je posebno izraženo, već je potrebno preduzeti određene mjere. BiH nedostaje strategija koja bi dugoročno riješila problem zagađenja. Primjer ove Norvežanke trebalo bi da slijedi i bh. stanovništvo.

“Ja sam preuzela odgovornost za svoj izbor, a izabrala sam da se umjesto avionom iz Južne Afrike vratim kući biciklom. Ali ja nisam posebna, ja sam kao ti, kao svi ostali, ako mogu ja, mogu svi”, poručuje Teresie.

(StarMo)