Naslovnica Sport Biće veselo: Na Neretvu se vraća “Šlaufijada”

Biće veselo: Na Neretvu se vraća “Šlaufijada”

240
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Čuvena “Šlaufijada”- spuštanje šlaufom niz rijeku Neretvu, nakon više od deset godina ponovo se vraća u Mostar i biće održana 24. jula, dan prije tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

– Šlaufijada je stari običaj, igra dječaka. Znači kupaće, papuče i šlauf – unutrašnja guma od bagera, kamiona ili od malog auta, nema vesla, već se stave papuče na ruke i utrkuje se ko će prije stići. Šlaufijada je jedna vrsta igre dječaka koji nisu imali današnji problem: mobitele, televizore i družili su se više na Neretvi – pojašnjava organizator te manifestacije ispred Kluba skakača u vodu “Mostari” Ermin Zukanović.

Govoreći o samoj utrci, kazao je kako jedna ekipa broji dva člana koji moraju početi i završiti utrku na šlaufu.

– Bitno je da krenu sa starta s dva čovjeka na šlaufu, hoće li oni plivati, gurati šlauf ispred sebe, hoće li jedan šlauf voziti, nije važno, važno je da u cilj ponovo uđu dvojica na šlaufu, sve ostalo je diskvalifikacija. Ocjenjuje se najviše brzina, a svoju sposobnost će pokazati ‘na trokutu’ na plaži u Cernici gdje će neke brzak pogurati malo brže, neke će ‘pura’ povući pa će ih zaustaviti i tu će se utrka prelomiti – ocjenjuje Zukanović.

Cilj im je, kako kaže, da to postane tradicija i da na tu manifestaciju dolaze ljudi i iz drugih gradova i država.

Po njegovim riječima, odaziv na ovogodišnju “Šlaufijadu” je dobar i očekuje se preko 15 ekipa, a za one najbolje pripremljene su i nagrade.

(StarMo)