Naslovnica BiH Bh. univerzitet napredovao za preko 1000 mjesta

Bh. univerzitet napredovao za preko 1000 mjesta

373
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Najveća platforma koja se bavi rangiranjem institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je rang listu univerziteta po citiranosti na Google Scholaru.

U konkurenciju je ušlo oko 4.500 univerziteta čiji zbir prvih 100 najcitiranijih uposlenika prelazi 1.000 citata. Osam univerziteta iz Bosne i Hercegovine na ovoj je rang listi, a među njima najbolje rangirani je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 1.403. mjestu što je značajno poboljšanje budući da na prethodnoj rang listi objavljenoj u julu 2019. godine bio na 2.627. mjestu, prenosi Fena.

Drugi po redu je Univerzitet u Tuzli koji je ovaj put na 2.134. mjestu u poređenju na prošlogodišnje rangiranje kada je ta visokoškolska ustanova bila na trećem mjestu s pozicijom 3.242, dok je sada na trećem mjestu Univerzitet u Banjoj Luci koji zauzima 2.361. mjesto u poređenju s prošlom godinom kada je bio na 3.161. mjestu i drugoplasirani iz BiH.

Potom slijedi Sveučilište u Mostaru na 2.733. mjestu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji je na 3.212. mjestu, Internacionalni Burch univerzitet je na 3.938. mjestu, Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) zauzima 4.099. mjestu i posljednji je Univerzitet u Zenici na 4.142. mjestu.

Kada je u pitanju regija najbolje je ocijenjena Slovenija i njen Univerzitet u Ljubljani koji je na 543. mjestu, potom slijedi Srbija i Univerzitet u Beogradu koji je na 697. mjestu, zatim Hrvatska i Univerzitet u Rijeci koji je na 980. mjestu, Univerzitet Crne Gore je na 1579. mjestu dok je najbolji rangirana visokoškolaska ustanova iz Sjeverne Makedonije Univerzitet Ćirila i Metodija u Skoplju koji je na 2.001. mjestu.

Inače prvih pet mjesta zauzimaju univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi na listi je Harvard, potom ga slijede, Stanford, Univerzitet u Kaliforniji, Institut tehnologije Massachusetts te Univerzitet u Kaliforniji San Diego.

U ovom rangiranju Webometrics postrožio je kriterije u odnosu na prethodno rangiranje iz jula prošle godine. Uzorak je ovaj put obuhvatio 101 najcitiranijeg autora, pri čemu su iz razmatranja shodno najnovijoj metodologiji isključeni deset najcitiranijih naučnika, koji doprinose vidljivosti Univerziteta s više od 50.000 citata.

Cilj Webometricsovog rangiranja je poboljšati prisutnost akademskih i istraživačkih institucija na internetu i promovirati objavljivanje naučnih radova sa otvorenim pristupom.

Od 2004. godine na svakih šest mjeseci Webometrics objavljuje izvještaj na osnovu nezavisnog, objektivnog i besplatnog pristupa informacijama.

Na taj način nudi potpuno otvoren naučni pristup rezultatima u cilju pružanja pouzdanih, sveobuhvatnih, ažuriranih i korisnih informacija o karakteristikama univerziteta iz svih krajeva svijeta, na osnovu njihove web prisutnosti i uticaja koji ostvaruju.

Webometricsova lista koju razvija laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog vijeća, obuhvata gotovo 12.000 svjetskih univerziteta, a sastavlja se dvaput godišnje – u januaru i julu. Rang zavisi od četiri kriterija – utjecaj, prisutnost, otvorenost i izvrsnost.

Ovih dana se očekuje objavljivanje januarskog izdanja integralne ranking liste.

(StarMo)