Naslovnica Život BH Telecom: 3443 učenika dobila besplatan pristup internetu

BH Telecom: 3443 učenika dobila besplatan pristup internetu

303

Sarajevo — Pandemija korona virusa je u našoj zemlji i cijelom svijetu uticala na odvijanje svakodnevnih aktivnosti građana. Jedna od prvih mjera prevencije širenja epidemije i zaštite zdravlja koju su donijeli krizni štabovi je zatvaranje škola i organizovanje online nastavnog procesa.

S ciljem nesmetanog odvijanja online nastave, kompanija BH Telecom je odmah stavila na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a. Međutim, tokom realizacije online nastave uočeno je da veliki broj učenika nema pristup internetu ili potrebnu računarsku opremu – javili su iz ove kompanije.

“Kako bi se i ovim učenicima omogućilo praćenje online nastave, BH Telecom je uputio poziv osnovnim i srednjim školama da dostave podatke o učenicima koji trenutno nemaju omogućen pristup internetu kako bi, u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima i mrežnim kapacitetima, omogućio pristup online nastavi što većem broju učenika.

Pozivu su se odazvale 403 osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine i iskazale potrebu za omogućavanje internet pristupa za 4397 učenika osnovnih škola i 645 učenika srednjih škola.

Tehničke službe BH Telecoma su, uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite, do sada omogućile besplatan mobilni pristup internetu za 3265 učenika, a 178 učenika je dobilo besplatan pristup internetu putem ADSL-a. Između ostalog, 130 Ultra start paketa za besplatni mobilni internet je dodijeljeno Edukativnom centru Nova Kasaba koji pohađaju djeca iz Konjević Polja i okolnih mjesta.

S obzirom na iskazane zahtjeve, u toku su priključenja i za ostale učenike te će i njima uskoro biti omogućeno praćenje online nastave, a u planu je podjela još 1000 Ultra start paketa za učenike osnovnih i srednjih škola.

Brojne partnerske kompanije i organizacije su prepoznale značaj ove aktivnosti koju je realizirao BH Telecom i priključile su se kroz dodjelu tableta i laptopa učenicima širom Bosne i Hercegovine, a u skladu sa iskazanim potrebama škola.

Na ovaj način je, pored besplatnog pristupa internetu, učenicima obezbjeđeno ukupno 320 tableta i 20 laptopa od čega je kompanija Klika donirala 130 tableta, organizacija Save the Children 140 tableta, kompanija Comtrade 20 laptopa i Ministarstvo obrazovanja Repulike Turske 50 tableta” – javili su iz Bh Telecoma.

(StarMo)