Naslovnica Sport Bh. skijašica “vozi” ka svjetskoj eliti

Bh. skijašica “vozi” ka svjetskoj eliti

284
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Elvedina Muzaferija je napravila ogroman iskorak na ovom Svjetskom prvenstvu.

Optimistične prognoze govorile su da bi se mlada Visočanka mogla ugurati među 30 najboljih u kombinaciji.

Najprije je odvezla hrabar spust i osvojila 25. mjesto da bi dva dana kasnije nastupila u kombinaciji i ostvarila najvredniji rezultat od samostalnosti Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima.

Nakon dvije vožnje bila je 16. i jasno naznačila da je izuzetno zadovoljna postignutim rezultatom, javila je Federalna televizija.

Elvedina je nastupom u Kortini d'Ampeco pokazala ispravnost puta kojim je krenula. Posljednje dvije sezone, odlučila je fokusirati se na brze discipline i to je već u Italiji dalo rezultata. Pokazala je Muzaferija da sigurnim koracima korača ka najelitnijim skijašicama svijeta, ali da bi došla do tog cilja neophodna je koordinirana podrška svih struktura u državi. Naredni veliki izazov su zimske Olimpijske Igre u Pekingu, koje su na rasporedu u februaru naredne godine.

Elvedina je već otputovala u Italiju, gdje je u San Pelegrinu narednog vikenda očekuju posljednje ovosezonske utrke Svjetskog kupa u brzim disciplinama. A na minulom Svjetskom prvenstvu, osim Muzaferije, nastupilo je još šestero naših predstavnika.

Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji ostvario je Emir Lokmić i to u trci veleslaloma. Osvojio je 28. mjesto i tako prvi put osigurao Bosni i Hercegovini plasman među 30 najboljih u veleslalomu na svjetskim prvenstvima. Ovaj rezultat dobija posebno na težini ako se zna da je u kvalifikacionoj i finalnoj trci nastupilo preko 200 takmičara iz cijelog svijeta.

Naredno, 47. po redu Svjetsko prvenstvo u alpskim disciplinama, održat će se za dvije godine u francuskim zimskim centrima Kurševelu i Meribelu, prenio je portal federalna.ba.

(StarMo)