Naslovnica Sport Bh. reprezentacija ipak putuju u Litvaniju

Bh. reprezentacija ipak putuju u Litvaniju

200
foto arhiva

Sarajevo — Košarkaši Bosne i Hercegovine ipak će otputovati na gostovanje Litvaniji koje je zakazano za sutra u Vilniusu, glavnom gradu ove zemlje, nakon što su dobijene sigornosne garancije iz KS Litvanije i FIBA-e.

KSBiH je tražio odgodu ove utakmice zbog sigurnosne situacije u ovoj baltičkoj zemlji, no FIBA je odbila taj zahtjev, prenosi BHRT.

“Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača. Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini. Stoga nas niko ne može ubijediti da nismo donijeli ispravnu odluku. Zasad ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba” – rekao je jučer Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH.

Ipak, nakon što su dobijene su sigornosne garancije iz KS Litvanije i FIBA-e, ali i preporuka od Ministartsva vanjskih poslova BiH da se može otputovati u ovu zemlju i osjećati se sigurno, naši košarkaši će krenuti put Litvanije.

No, trenutni problem predstavlja način na koji će put biti realizovan. Dok se traži čarter let, s druge strane teškoće predstavlja i čienjenica da su se neki igrači već vratili u svoje klubove nakon utakmice s istim protivnikom u Tuzli od prije dva dana, te je pitanje u kojem će se sastavu pojaviti naša reprezentacija sutra u Litvaniji.

Susret između Litvanije i BiH igra se sutra s početkom u 20:45, a dodatni problem košarkašima BiH predstavljat će i to što se na gostovanje odlazi bez treninga.

(StarMo)