Naslovnica Mostar BH patriote predstavili kao HVO!

BH patriote predstavili kao HVO!

1064
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Zvanični portal Grada Mostara (www.mostar.ba) prenio je ovih dana tekst u povodu 28 obljetnice manifestacije Lipanjske zore, koja je – kako se tvrdi – posvećena „oslobađanju“ Mostara i doline rijeke Neretve u ljeto 1992. godine.

Preneseni tekst sa jednog od hercegovačkih portala nije samo prigodno svečarski, već ima ambicije da ponudi navodne „povijesne“ istine, objasni navodni karakter rata, označi glavne sudionike i pri tome jednu cijelu jedinicu Armije Republike BiH smjesti pod okrilje HVO-a. Uostalom, koji su kriteriji da zvanična stranica Grada Mostara prenosi bilo kakav tekst sa bilo kojeg portala?

Pomenuti tekst obiluje jednostranim tumačenjima nedavne ratne prošlosti Mostara i Hercegovine, te se njime zapravo implicira kako je pobjeda 1992. godine izvojevana samo zahvaljujući jednom narodu – Hrvatima, ali i uz odlučujuću ulogu vojske susjedne države – Republike Hrvatske.

Polemiziranje sa ovakvom vrstom istorijskih podmetanja jednostavno nema smisla, jer je cijeli tekst tendenciozno skrojen, bez ikakvih pokušaja da se stvari objektivno sagledaju sa istorijske distance i uz korištenje relevantnih izvora i još uvijek živih svjedoka, pa i arhive Haškog suda.

Politička pozadina ratnih zbivanja 1992. godine potpuno je zanemarena, odnosno prikazana tako da se stvori utisak da ništa drugo osim hrvatskih političkih i vojnih predstavnika u Hercegovini u to vrijeme nije postojalo. U tom kontekstu, posebno je činjenično problematično i zdravorazumski iritantno svrstavanje Samostalnog bataljona odbrane Grada Mostara Armije Republike Bosne i Hercegovine pod krov HVO-a, kao dijela ove vojne formacije, nastale pod okriljem HDZ-a BiH i Herceg-Bosne.

Autori ovog teksta time pokazuju da ni 28 godina od spomenutih događaja neki nisu odustali od starih ideja o navodnom „predpočinjavanju“ jedinica Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a RBiH HVO-u. Istorijska istina je zapravo potpuno suprotna – jer su vojne i policijske snage međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i njihovi komandanti učinili sve da nikada ne budu pod direktnom komandom i kontrolom HVO-a i paradržave Herceg-Bosne, uprkos brojnim pritiscima, pa i otvorenim prijetnjama ratnim sukobom. Saradnja se podrazumijevala, ali ne i bilo kakvo „podčinjavanje“, koje se nije nikada niti dogodilo.

Pravo je pitanje šta jedan ovakav političko-istorijski pamflet uopšte radi na zvaničnim internet-stranicama Grada Mostara i da li je ovo zapravo zvaničan stav gradskih institucija po pitanju karaktera rata u Mostaru i Hercegovini 1992. godine? Grad Mostar već godinama uporno odbija, recimo, obilježiti rušenje Starog mosta u jesen 1993. godine, ali zato evo nađe se i vremena i mjesta da se u javnost plasira krajnje diskutabilna i jednostrana istina o vojnim i političkim zbivanjima od prije 28 godina.

Ovakvo „kopanje“ po još uvijek živim ranama je iz današnje perspektive gledanja vrlo opasno, jer se po ko zna koji put, glorificiraju ideje i politički stavovi koji su dokazano kontraproduktivni i na kraju krajeva presuđeni pred Haškim sudom u procesu „Prlić i ostali“.

Da li je toga svjestan onaj koji je ovakav tekst stavio na zvanične stranice Grada Mostara ili je to uradio baš sa tim ciljem?

(StarMo)