Naslovnica BiH BH novinari: Zustavite otkaze medijskim radnicima ili ćemo…

BH novinari: Zustavite otkaze medijskim radnicima ili ćemo…

255
foto: ilustracija

Sarajevo — Zaustavite otpuštanje novinara i drugih medijskih zaposlenika, apeluje na poslodavce u Bosni i Hercegovini Upravni odbor Udruženja BH novinari.

U današnjem saopštenju oni navode da je otpuštanje novinara odgovor na finansijsku krizu unutar medijske industrije, koja je izazvana epidemijom koronavirusa i drastičnim smanjenjem komercijalnih i drugih prihoda.

Ističe se kako su sa žaljenjem i protestom BH novinari primili informaciju o otkazu ugovora o radu značajnom broju novinara i drugih medijskih djelatnika u kompaniji “Oslobođenje”, kao i najavu sličnih postupaka u najmanje deset medijskih kuća iz različitih djelova države, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“BH novinari pozivaju vlasnike i Upravu ‘Oslobođenja’ da još jednom preispitaju svoju odluku, te pokušaju zadržati ljude, a tražiti druge, alternative načine prevladavanja finansijskih teškoća. Svjesni smo potpuno činjenice da, kao udruga novinara, nemamo zakonskih ovlasti niti možemo određivati vlasnicima medija, pa tako ni vlasnicima Oslobođenja, kakve će ekonomske mjere donositi, ali možemo zahtijevati da smanjene broja uposlenih, ako je nužno, bude provedeno na zakonit način, bez diskiminacije, u konsultaciji sa sindikatom uposlenika i uz punu zaštitu radnih i socijalnih prava novinara”, saopšteno je iz BH novinara.

Udruženje je apelovalo da nadležne vlade, medijske institucije i međunarodni donatori formiraju fond za hitnu pomoć medijima, čija će sredstva omogućiti produkciju profesionalnih medijskih sadržaja u javnom interesu.

U BH novinarima navode kako krizni štabovi, vlade na svim nivoima ili nadležne medijske organizacije, još uvijek nisu donijele hitne mjere za ekonomski spas medijske industrije i očuvanje javne funkcije medija.

“Ukoliko se ništa ne poduzme po ovom pitanju, BH novinari će pozvati medije na bojkot svih pres-konferencija i događaja koje organiziraju nadležne vlasti i krizni štabovi u BiH”, piše u saopštenju Udruženja BH novinari.

U Udruženju podsjećaju da su upravo “mediji i novinari bili servis svih građana i ključni prenositelji informacija u vezi sa epidemijom koronavirusa”.

(StarMo)