Naslovnica Politika BH Novinari pisali SDA: “Manipulativni pokušaji smjene Duške Jurišić”

BH Novinari pisali SDA: “Manipulativni pokušaji smjene Duške Jurišić”

415
Duška Jurišić

Sarajevo — Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Kantonalnom odboru SDA Sarajevo “zbog uplitanja u rad i funkcioniranje kantonalne javne televizije TVSA i manipulativnih pokušaja smjene direktorice Duške Jurišić”.

Upravni odbor BH novinara smatra “nedopustivim obmanjivanje javnosti o razlozima smjene Duške Jurišić i politčko uplitanje SDA u rad TVSA kao javnog medija, koji se gotovo dvije decenije suočava s političkim smjenama i imenovanjima rukovodećih ljudi, članova nadzornih odbora i skupštine medija”.

U posljednjih godinu dana i voljom vladajućih političkih sruktura Sarajevskog kantona (sadašnjih i prethodnih), u TVSA su promijenjena dva nadzorna odbora i tri generalna direktora, kao da je riječ o mediju u vlasništvu političkih stranaka, a ne javnoj televiziju koju plaćaju građani ovog kantona i čija je zakonska obaveza rad u interesu javnosti.

– Slijedom političkih interesa SDA je ponovo pokrenula procedure i za smjenu postojećeg Nadzornog odbora TVSA, što dodatno govori o namjerama ove stranke da pravno destabilizira ovaj medij i uskrati građanima KS pravo na slobodno, objektivno i pošteno javno informiranje – saopćeno je iz UO BH novinara.

UO BH novinara poziva Skupštinu i Vladu KS da spriječe nezakonitu smjenu Nadzornog odbora i generalne direktorice TVSA, te da osiguraju stabilan rad ovog medija bez naručenih smjena, političkih pritisaka i direktnog uplitanja bilo koje političke partije.

(StarMo)