Naslovnica Život BH novinari osudili prijetnje novinaru Nikoli Vučiću

BH novinari osudili prijetnje novinaru Nikoli Vučiću

695
Nikola Vučić

Sarajevo — Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje prijetnje Nikoli Vučiću, novinaru N1 TV iz Sarajeva, upućene putem društvenih mreža, nakon njegove objave na Twitteru.

Smatraju neprihvatljivim prijetnje nasiljem, govor mržnje i pokretanje hajke na novinara Vučića i članove njegove porodice, te pozivaju MUP Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Federalnu upravu policije na hitnu reakciju, istragu prijetnji i poduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje stoje iza njih.

UO BH novinara naglašava kako su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivično djelo, što znači da niko ne smije koristiti javni komunikacijski prostor kako bi ugrožavao sigurnost bilo koga, u ovom slučaju novinara Vučića i njegove porodice.

– Neslaganje sa Vučićevim komentarom nikako ne smije biti izgovor za nasilje ili prijetnje smrću, budući da sloboda govora i javna politička debata podrazumijeva kritiku, negiranje, osporavanje i argumentiranu polemiku o nečijim tvrdnjama ili stavovima – ističe se u saopćenju UO BH novinari.

Podsjećaju također kako novinari i(li) mediji, pa makar to bilo i putem društvenih mreža, ne smiju kršiti pravila profesionalnog, objektivnog i korektnog izražavanja.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju obavijestiti nadležne policijske organe Federacije BiH, Vijeće za štampu i online medije u BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije, kao i sve druge medijske organizacije i institucije u BiH i Evropi, saopćeno je iz UO Udruženja BH novinari.

(StarMo)