Naslovnica BiH BH novinari osudili napade na TV snimatelje

BH novinari osudili napade na TV snimatelje

443
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo i njegovim navijačkim grupama zbog posljednjeg napada na snimatelje televizija Nova BH i Hayat, koji su se desili tokom protesta u Sarajevu i iskazivanja nezadovoljstva navijača nedavnom smjenom trenera Husrefa Musemića.

Snimatelja Nove BH Sedina Lepića je napao jedan od navijača FK Sarajevo i nanio mu lakše povrede glave, dok je Faruku Avdoviću, snimatelju Hayat TV, grupa najvijača oštetila opremu za snimanje.

Upravni odbor BH novinara oštro osuđuje napade na medijske ekipe i onemogućavanje snimatelja da slobodno i sigurno obavljaju svoje profesionalne zadatke.

Posebno zabrinjava činjenica da navijači FK Sarajevo ponavljaju napade na novinare i novinarske ekipe, a da pri tome nema adekvatnih reakcija samog kluba i rukovodstva njegovih navijačkih grupa.

UO BH novinara poziva MUP Kantona Sarajevo na hitnu istrgu ovih napada i poduzimanje zakonskih mjera za sankcioniranje napadača, a od rukovodstva FK Sarajevo i njegovih navijača zahtijeva poduzimanje adekvantnih mjera za zaustavljanje nasilja nad medijskim profesionalcima.

Ukoliko ovo nasilje ne prestane, BH novinari će pozvati medije na bojkot sportskih događaje čiji su organizatori i sudionici FK Sarajevo ili njegovi navijači.

(StarMo)