Naslovnica BiH BH novinari: Omogućite postavljanje pitanja

BH novinari: Omogućite postavljanje pitanja

438

Sarajevo — Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine i Krizni štab Kantona Sarajevo na otvoreno, efikasnije i javno odgovornije komuniciranje sa medijima u Sarajevu, koje će uključivati više mogućnosti za postavljanje novinarskih pitanja i dobijenje cjelovitih odgovora u vezi sa koronavirusom i posljedicama pandemije za stanovnike glavnog grada i cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog udruženja.

“Jedan broj novinara iz medija sa sjedištem u Sarajevu, žalili su se Liniji za pomoć novinarima zbog ograničenih mogućnosti postavljanja pitanja i dobijanja relevantnih i cjelovitih informacije u vezi sa smrtnim slučajevima, testiranjem na koronavirus, pripremom izolatorija, raspodjelom obaveza i odgovornosti između domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra, itd. Posebno zabrinjava činjenica da najviši dužnosnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo izbjegavaju odgovoriti na kritička pitanja i javno propitivanje svrsishodnosti pojedinih mjera i odluka državnih organa ili javnih institucija, čime se unosi dadatna zbunjenost i strah među građane”, kaže se u saopćenju. 

Upravni odbor ovog novinarskog udruženja odaje priznaje kriznim štabovima i vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo na uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organizovanja konferencija za novinare u ovom kroznom razdoblju.

Istovremeno upozorava, međutim, kako organizovanje pres-konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga s javanim zvaničnicima tokom trajanja konferencije, “nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama”.

Zbog toga Upravni odbor BH novinara traži od ova dva krizna štaba da, zajedno sa javnim televizijskim kućama (koje su osigurale direktni prijenos i dijeljenje signala sa svim medijima), stvore pretpostavke za direktno sudjelovanje novinara na pres-konferencijma – u ograničenom broju i na zahtjev medijskih kuća.

“Također, tražimo da svi članovi Kriznog štaba Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federacije BiH unaprijed medijima dostave liste sa imenima osoba koje će govoriti na konferenciji za medije i kojima je moguće dostaviti pitanja putem e–maila, a odgovore direktno dobiti na samom presu”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

(StarMo)