Naslovnica BiH BH novinari: Nedopustive prijetnje ekipi RTRS

BH novinari: Nedopustive prijetnje ekipi RTRS

229

Sarajevo/Banja Luka — Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra nedopustivim verbalne prijetnje i uvrede novinarskoj ekipi Radio- televizije Republike Spske (RTRS), koje je uputio Davor Dragičević, otac tragično natradalog Davida Dragičevića iz Banje Luke, saopćeno je iz navedenog novinarskog udruženja.

– Incident se desio ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kada je Dragičević prišao ekipi RTRS-a, zatim agresivnim i neprimjerenim rječnikom vrijeđao novinarku i snimatelja tražeći od njih izvinjenje za neprofesionalno izvještavanje o tragičnoj smrti sina Davida u martu 2018. Iako je u jednom trenutku novinarka uputila lično izvinjenje, Dragičević je nastavio s prijetnjama i uvredema na račun ekipe na terenu ali i cijelog kolektiva RTRS-a – navodi se u saopćenju iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara naglašava da su verbalne prijetnje i napadi na novinare neprihvatljivi u svakom društvu, pa i bosanskohercegovačkom!

– Nasilje prema novinarima ne smije biti motiv ni izgovor, ali ni odgovor na neprofesionalno postupanje novinara i medija, budući da u Bosni i Hercegovini postoje zakonske mogućnosti i institucionalni mehnizmi zaštite građana kada se krše njihova prava u medijskim sadržajima – podsjeća se u saopćenju, prenose u subotu bh. mediji.

Sa punim razumijevanjem za ličnu tragediju Davora Dragičevića i njegovo nezadovoljstvo načinom izvještavanje RTRS-a, BH novinari ističu da je jedini demokratski i ljudski način rješavaja ovog pitaja kroz institucije sistema i postojeći zakonski okvir.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara smatra da RTRS kao javni servis svih građana Republike Srpske treba da prihvati prigovore na vlastiti rad i rješava ih u skladu s kodeksom novinarske etike, poštujući dostojanstvo žrtve te koristeći i provjeravajući različite i raznovrsne izvore informacija.

– U ovom konkretnom slučaju, odgovorno i profesionalno bi bilo da RTRS krajnje pošteno i objektivno preispita svoj način izvještavanja o smrti Davida Dragičevića, omogući porodici i grupi „Pravda za Davida“ iznošenje njihovog viđenja cijelog događaja te uputi javno izvinjenje porodici Dragičević i značajnom dijelu javnosti u Republici Srpkoj koja nije zadovoljna načinom izvještavanja o ličnim tragedijama, kao ni o drugim temama od javnog značaja – stoji u saopćenju iz udruženja BH novinari.

(StarMo)