Naslovnica BiH BH novinari: Medijske radnike u prioritete za vakcinaciju

BH novinari: Medijske radnike u prioritete za vakcinaciju

417
foto arhiva

Sarajevo — Udruženje BH novinari, zajedno sa predstavnicima medija s područja Kantona Sarajevo, zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da novinare i medijske radnike uvrste na listu prioriteta za vakcinaciju protiv virusa COVID-19.

– Tim postupkom biste spriječili diskriminaciju novinara i medijskih radnika u Kantonu Sarajevo u odnosu na novinare u drugim dijelovima BiH, koji su se već vakcinisali radi sigurnijeg obavljanja svakodnevnih novinarskih zadataka – naglašeno je.

Prema informacijama kojima, kako navode, raspolažu, Vlada Federacije BiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama za vakcinaciju s preporukama da se, nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe uvrste policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih Covid-19 pandemijom.

– Većina kantona u Federaciji BiH već je usvojila odgovarajuće odluke, uvrstila novinare i medijske radnike među „druge profesije pogođene Covid-19“. Na osnovu takvih odluka, jučer je vakcinisan određeni broj novinara i medijskih radnika iz ZDK i BPK. Uskoro bi trebalo da počne vakcinacija i u drugim kantonima, u skladu s mogućnostima odnosno brojem vakcina kojima raspolažu pojedini kantoni. Novinari i medijski radnici također su ranije uvršteni na liste prioriteta u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu – naglašeno je.

BH novinari napominju da, s obzirom na ograničen broj vakcina koje su trenutno dostupne građanima Kantona Sarajevo, ne očekuju da medijski djelatnici budu u istom rangu sa zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima ili osobama starijim od 65 godina za koje kažu da svakako trebaju imati nulti prioritet pri vakcinisanju.

– Međutim, novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi članovi medijskih timova su, zbog prirode posla koji obavljaju i svakodnevnih kontakata sa velikim brojem ljudi, u mnogo većoj mjeri izloženi potencijalnoj zarazi u odnosu na osobe koje imaju mogućnost raditi od kuće ili isključivo u kancelariji. Stoga, smatramo da su ovo jedini utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih djelatnika na prioritetnu listu u rangu sa policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija koji također dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba i to na način kako je to već riješeno u drugim kantonima u Federaciji. Iskreno se nadamo da ćete pozitivno odgovoriti na naš zahtjev i omogućiti da u što skorije vrijeme barem dio naših kolegica i kolega dobije vakcine – naglašavaju.