Naslovnica BiH BH novinari: I prijetnje putem interneta su kažnjive

BH novinari: I prijetnje putem interneta su kažnjive

386

Sarajevo — Udruženje “BH novinari” i Linija za pomoć novinarima ocijenili su da je slučaj dobijanje spora u slučaju novinara i kolumniste Dragana Bursaća protiv muškarca koji mu je prije više od dvije godine prijetio smrću, pozitivan primjer koji potvrđuje postojanje zakonskih mogućnosti kažnjavanja osoba koje putem interneta vrše nasilje i prijete novinarima.

Kako se navodi u presudi Osnovnog suda u Banja Luci iz septembra 2019. godine, optuženi A.B. iz Bosanske Gradiške je 7. augusta 2017. godine putem svog Facebook profila poslao ozbiljne prijeteće poruke Draganu Bursaću, kojima je ‘ugrozio sigurnost osobe ozbiljnom prijetnjom da će njega lišiti života’.

Sudija Dalibor Kordić zaključio je da je A.B. na taj način počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” Krivičnog zakona Republike Srpske te je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 600 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od pet mjeseci po pravosnažnosti presude. Optuženi je također dužan platiti i troškove postupka u iznosu od 150 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

Kako se navodi u obrazloženju presude, prilikom odmjeravanja kazne sudija je kao olakšavajuće okolnosti imao u vidu da je ‘optuženi priznao izvršenje predmetnog krivičnog djela i time doprinio ekonomičnosti i efikasnosti postupka, da je on ranije neosuđivan, te da je otac maloljetnog djeteta s posebnim potrebama’.

BH novinari očekuku da će konačni ishod tog krivičnog postupka biti u korist novinara Bursaća, čime bi se stvorila sudska praksa kažnjavanja prijetnji putem društvenih mreža, koje su sve brojnije i brutalnije, zbog čega bh. pravosuđe mora konačno prihvatiti svoj dio obaveza i odgovornosti u zaštiti novinara, njihove sigurnosti i prava na slobodu izražavanja.

Ističu kako je ta presuda istovremeno i jasna poruka svima onima koji koriste govor mržnje i prijete putem interneta da se mogu suočiti s krivičnim gonjenjem i kažnjavanjem, bez obzira što smatraju da online prostor nije zakonski regulisan.

Pozivaju novinare i novinarke, kao i sve druge medijske djelatnike da prijavljuju prijetnje i napade Liniji za pomoć novinarima, gdje mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć i advokata za vođenje sudskih postupaka pred sudovima, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

(StarMo)