Naslovnica BiH BH novinari: Bez restrikcije, cenzure i ograničenja prema novinarima

BH novinari: Bez restrikcije, cenzure i ograničenja prema novinarima

397

Sarajevo — Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH da “osiguraju nesmetan pristup informacijama i odlukama u vezi sa epidemijom Covida-19 u Bosni i Hercegovini na siguran i slobodan način, bez ikakvih ograničenja, cenzure ili restrikcija prema novinarima”.

Takav pristup zahtijeva hitno povlačenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društvenim mrežama, kao i ukidanje ovlasti pojedincima, policijskim i drugim sigurnosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz provodjenje brzih istaga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u RS, navodi se u saopćenju.

UO BH novinara podsjeća da je danas stupila na snagu Uredba predsjednice RS Željke Cvijanović kojom se “zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir” i to putem “sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava”. Istovremeno, ističu iz UO BH novinara, Vlada Federacije BiH je, putem Ministarstva unutrašnjih poslova i jedinica za cyber criminal, prije izvjesnog vremena počela primjenjivati mjere praćenja i nadzora nad informacijama koje se šire putem društvenih mreža, u okviru čega je pokrenuto 5 krivičnih postupaka zbog navodnog širenja lažnih informacija i panike.

– Bez obzira na vanredne okolnosti, protivno je svim demokratskim vrijednostima zavoditi institucionalnu cenzuru i ograničenja slobode izražavanja i informisanja, te davati široke ovlasti pojedincima angažiranim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da tumače i „regulišu“ prema svojim mjerilima novinarska prava i medijske slobode. U tom kontekstu, UO BH novinara će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, da reagiraju na cenzuru informacija u vezi sa Covidom-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH, saopćeno je iz ovog udruženja.

Također, UO BH novinara još jednom skreće pažnju na, kako navodi, ograničen i otežan pristup informacijama u posjedu Vlade i Kriznog štaba FBiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo.

(StarMo)