Naslovnica BiH Bh građani uštedili 12,8 milijardi KM

Bh građani uštedili 12,8 milijardi KM

390
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — I pored niskih kamata na štednju, ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini u avgustu ove godine iznosili su 23,18 milijardi KM, što je za devet odsto više nego u istom mjesecu prošle godine i 6,5 odsto više u odnosu na decembar 2018. godine.

Prema podacima Centralne banke BiH, od ukupnih depozita 12,8 milijardi KM ili 55 odsto čini štednja stanovništva, dok se 54,9 odsto ukupnih depozita na računima nalazi u domaćoj valuti.

Ekonomisti u BiH objašnjavaju da je rast depozita, posebno štednja građana, dobar, te da pokazuje bolje trendove kada je u pitanju bankarski sektor i njegovo poslovanje, ali s druge strane, i loš pokazatelj, jer govori o manjku investicija i nerazvijenom finansijskom tržištu kapitala.

“Štednja je druga kovanica investicije. Stanovništvo štedi zarad budućih investicija. Ako nema investicionih prilika, biće veća štednja, i obrnuto. Porast depozita i s druge strane porast zaduženosti pokazuje da je dio stanovništva novčano suficitaran, ali da nema priliku da blagovremeno investira svoja sredstva”, rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

(StarMo)