Naslovnica Mostarski izbori 2020 Bh blok Mostar o nekima od prioriteta

Bh blok Mostar o nekima od prioriteta

288

Mostar — Koalicija “Bh. blok Mostar” koju čine SDP i Naša stranka u petak je ponovila tačke na kojima planira raditi, a to su, među ostalim, problem ruševina, pitanje kanalizacione mreže i pitke vode, deponije Uborak, te parking mjesta.

“U mostarskom Starom gradu je nekoliko važnih stvari, nevjerovatan broj ruševina koje se još uvijek u 2020. godini nalaze na tom području. Nama će to biti prioritet. Važno je prvo riješiti imovinsko- pravne odnose kako bi mogli srediti te ruševine, ali ukoliko se oni ne mogu riješiti u skorije vrijeme naći ćemo načine i rješenja kako da te ruševine zaštitimo, ogradimo i očistimo”, kazala je nositeljica liste Bh bloka za područje Stari grad Irma Baralija.

Prema njenim riječima, na području Starog grada još uvijek postoje naselja u kojima nije riješeno pitanje kanalizacijske mreže i pitke vode.

Jedan od projekata na koji stavljaju fokus su i parking mjesta.

“Želimo grad napraviti prohodnim. Graditi ćemo parking garaže, podzemne i nadzemne i postoji već nekoliko mjesta i idejnih rješenja koja su opticaju”, naglasila je nositeljica liste za Stari grad, prenosi Fena.

Poseban naglasak stavili su na deponiju Uborak.

“Deponija Uborak vodeći je problem ne samo moje lokalne zajednice već i cijelog kantona, a i šire. Svi znamo da Mostar ima pet komunalnih poduzeća, a grad i prigradska naselja nikad nisu bili prljaviji”, istakla je nositeljica liste za gradsko područje Sjever Samija Kazazić.

Naglasila je kako problem deponije Uborak treba biti broj jedan za sve liste, za sve stranke, za sve građane i za sve one koji mogu donijeti rješenje za taj problem.

“To nije problem vezan za jednu stranku i za jedno područje, nego i šire. Znamo da je deponija Uborak nekad bila sanitarna komunalna deponija, gradska deponija koja je bez javne rasprava i saglasnosti mještana koji žive oko nje pretvorena u regionalnu deponiju”, pojasnila je Kazazić.

Predstavnici “Bh. bloka” osvrnuli su se i na “napade” na njihove kandidate, odnosno kandidatkinje.

“Posljednjih dana svjedoci smo da pojedine političke stranke i koalicije otvoreno šire govor mržnje, prije svega prema kandidatkinjama na našim listama. Ovdje sam da kažem da ćemo stati u njihovu zaštitu. Svaki udar, svaki izljev mržnje prema našim kandidatkinjama će biti direktan udar na bilo kojeg kandidata s liste “Bh. bloka”, i na “Bh. blok” u cjelini”, rekao je nosilac gradske liste “Bh. bloka” Arman Zalihić.

(StarMo)