Naslovnica Izdvojeno “Bez konkurencije”: Zašto je HDZ BiH neokrznut prošao lokalne izbore?

“Bez konkurencije”: Zašto je HDZ BiH neokrznut prošao lokalne izbore?

410

Sarajevo — Nakon održanih lokalnih izbora, od najvećih i vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH), najviše razloga za zadovoljstvo imaju u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Stranka demokratske akcije (SDA) izgubila je nekoliko načelničkih mjesta na proteklim izborima u Bosni i Hercegovini, od kojih su najznačajnije načelničke pozicije sarajevskim općinama Centar Sarajevo, Ilidža, Novo Sarajevo, uz općinu Stari Grad koju je i prije izbora držala opozicija.

Još uvijek je neizvjestan rezultat u najmnogoljudnijoj općini Novoi Grad gdje SDA kandidat vodi s 200-ak glasova prednosti i gdje oporba traži novo brojanje listića.

Slično kao i u sarajevskom Starom Gradu, u Zenici je i ove godine pobijedio bivši SDA-ovac, dok je Tuzla “tradicionalno crvena” i gdje dvije decenije vlada gradonačelnik iz reda Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izgubio je poziciju gradonačelnika Banje Luke.

Iako su se u SNSD-u nadali da će s prelaskom dosadašnjeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miće Mićića iz Srpske demokratske stranke (SDS) u SNSD osvojiti i poziciju u Bijeljini, SDS je s novim kandidatom uspio zadržati gradonačelničku poziciju u tom gradu.

U svim općinama u kojima po popisu stanovništva iz 2013. Hrvati čine većinu stanovništva, HDZ BiH je osvojio (grado)načelničke pozicije i vjerojatno će imati i većinu u općinskim i gradskim vijećima.

Izuzetak su općina Prozor-Rama gdje je načelničku poziciju zadržao kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 – stranke koja je nastala raskolom u HDZ-u BiH 2006. godine, Tomislavgrada gdje je pobijedio Hrvatski nacionalni pomak – stranka koju su osnovali donedavni članovi HDZ-a BiH, te općine Orašje-Domaljevac gdje je tijesna utrka i gdje bi načelničku poziciju mogao osvojiti i kandidat HDZ-a 1990.

HDZ BiH bez konkurencije

Dario Lukić, glavni i odgovorni urednik Dnevnog lista čije je sjedište u Mostaru, smatra kako se, “uz svi mašineriju koju HDZ BiH ima na raspolaganju, uključujući i stalni vjetar u leđa i financije iz vlasti u Republici Hrvatskoj”, može reći da je HDZ BiH ostvario “standardan rezultat”.

No, Lukić, za Facebook rubriku Zašto Radija Slobodna Evropa, ukazuje na činjenicu da je izlaznost Hrvata na ovogodišnje lokalne izbore vrlo loša i smatra da to pokazuje da je hrvatsko biračko tijelo “deprimirano, iseljeno, ekonomski osiromašeno i da ne vjeruje u promjene”.

“HDZ BiH jeste pobijedio u dosta općina, ali je pitanje jesu li Hrvati pobijedili, jer ako će stožerna stranka nastaviti raditi po istoj matrici kao do sada, a nema naznaka da neće, od te njihove pobjede će malo tko imati koristi u ‘realnom’ životu”, naglasio je Lukić u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Lukić kaže i kako HDZ BiH trenutačno nema jako izraženu oporbu kao što je slučaj sa SDA i SNSD-om, koji su ipak imali jače protivnike, ali da ti protivnici tek trebaju pokazati jesu li sposobno nositi se sa silnim problemima koje nasljeđuju, a u kojima i mnogi od tih aktualnih pobjednika imaju svoje prste.

“Da banaliziramo, ako (predsjednik stranke Narod i pravda koja je dio sarajevske koalicije, Elmedin) Konaković ili (novoizabrani gradonačelnik Banja Luke Draško) Stanivuković ‘reforme’ svedu na ‘smijeni njihove i postavi naše’, od toga nema ništa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)