Naslovnica Izdvojeno Bevanda: Narušen nacionalni balans…

Bevanda: Narušen nacionalni balans…

411
Slađan Bevanda

Mostar — Uprkos svim problemima s kojima se suočava MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, stanje sigurnosti na području kantona je zadovoljavajuće, izjavio je Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK-a.

Zbog problema u završetku konstituiranja Skupštine i Vlade HNK bitne zakonske obaveze poput imenovanja komesara policije, Policijskog odbora, Javno-žalbenog biroa, Disciplinske komisije i Disciplinskog tužioca ne mogu se izvršiti, napomenuo je ministar.

Upozorio je kako je mandat posljednjem imenovanom komesaru policije Hercegovačko-neretvanskog kantona istekao 30. septembra 2018.

“Trenutno u Upravi policije nedostaje 218 policijskih službenika na različitim pozicijama od policajaca do najvišeg čina, glavni inspektor, a znatno je narušen i nacionalni balans na svim pozicijama”, kazao je Bevanda i posebno istakao najvišu poziciju “glavnog inspektora” na kojoj u Upravi policije iz reda Hrvata nema nikoga, dok su Pravilnikom o sistematizaciji predviđena tri mjesta.

Pored svih navedenih stvari, MUP se s problemom nelegalnih migracija suočava još od maja 2018., nakon dolaska i smještaja prve organizirane grupe migranata u IRC Salakovac.

“Danas imamo povećan broj različitih oblika kriminalnog ponašanja od strane migrantske populacije, pa je bilo i slučajeva napada na policiju”, kazao je Bevanda, istakavši kako su nelegalne migracije jedan od najvećih sigurnosnih, problema i izazova u BiH.

“S obzirom na to da su pred nama ozbiljni izazovi, funkcioniranje institucija svima nam mora biti prioritet, jer posljedice neformiranja vlasti u HNK se osjete. Uprkos svim problemima s kojima se suočavamo uspijevamo održati stanje sigurnosti na području kantona na zavidnom nivou i garantujemo našim građanima i u budućnosti sigurnost u svakom pogledu”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova HNK, saopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

(StarMo)