Naslovnica Politika Bevanda: HDZ BiH ničim nije uslovio formiranje vlasti

Bevanda: HDZ BiH ničim nije uslovio formiranje vlasti

433

Mostar — “Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivice jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obaveza i za što su nam birači dali glas. Moramo formirati novo Vijeće ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više. Ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Evropskoj uniji”, kazao je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“Mnogi projekti su u zastoju jer nije formirana vlast na nivou BiH. Čekamo ratificiranje niza ugovora kako bi sredstva iz kreditnih aranžmana bila operativna. Ako se budemo držali svako svojih zahtjeva i na neki način političkih ucjenjivanja na gubitku će biti svi u BiH”, poručio je ministar Bevanda.

U BiH je važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obaveza političkih predstavnika svih naroda. Nužan je dogovor svih strana, te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i provedivi, upozorio je ministar Bevanda.

“Imajući u vidu naša nastojanja, bilo bi dobro da sastanak HDZ BiH i SDA koji je zakazan za idući ponedjeljak, 28. oktobra, bude ujedno i završna faza u dogovorima oko formiranje vlasti kako bi država normalno funkcionirala i pomogla prije svega stanovnicima u rješavanju njihovih životnih pitanja.

HDZ BiH ničim nije uslovio formiranje vlasti, osim poštivanjem Ustava i zakona, ali smo uvijek otvoreni u svojom kritikama zbog nedorečenosti i manjkavosti Izbornog zakona BiH i nedostatka volje da se kreiraju nova rješenja kojim će se poštivati potrebe svih naroda u BiH. Nadam se da će se ovom pitanju posvetiti pažnja ne samo na ovom stranačkom sastanku nego uopće u političkom životu BiH”, zaključio je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, navodi se u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)