Naslovnica Mostar Bešlić: Stanje na Uborku – “solidno”

Bešlić: Stanje na Uborku – “solidno”

378
Ljubo Bešlić

Mostar — Ljubo Bešlić gradonačelnik Mostara, kazao je da “okolišna dozvola za deponiju Uborak “vrijedi do 01.10., te da nema nijednog razloga da se smeće tu ne odlaže”.

Bešlić je kazao da je u vezi Uborka imao sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša, na kojem je, rekao je, “nađeno kompromisno rješenje da se ponovno uputi zahtjev za obnavljanje okolišne dozvole”.

Svakako ima puno razloga za osporavanje, pogotovo jer je posljednji inspekcijski nalaz pokazao da je stanje na “Uborku”, uistinu, ‘solidno’. U svemu ovom ima previše političke priče i nekih, rekao bih, privatnih poruka. Stoga, već sutra ćemo uputiti zahtjev za ponovnu dodjelu produžetka okolišne dozvole i vjerujem da ćemo naići na plodno tlo”, kazao je Bešlić.

Također, kako je iznio, zbog javnosti želi reći da oni koji žive u blizini deponije su “nastanjeni bespravno”.

“Devedeset posto tih naših sugrađana nema uopće riješeno ni pitanje zemljišta, koje su dobili od nekadašnje Općine Sjever, većina njih nije platila ni ono malo što su trebali, a većina njih nije podnijela niti može zahtjev za građevinsku dozvolu i legalizaciju objekata uz deponiju i da upoznam javnost da uz deponiju ide Koridor 5C, pa onda možete zamisliti da nelegalna skupina građana zaustavlja dva velika projekta od bitnog interesa za državu, kao što je autocesta na Koridoru 5C, koji prolazi kraj deponije i samu deponiju koja je za cijeli grad Mostar. To govori da još nismo sazreli kao država, da vodimo stvari kako ne pripadaju po zakonima, ali nadam se da ćemo, ipak, izaći iz tog začaranog kruga, poručio je Bešlić.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) odbacilo je nedavno zahtjev za ponovno izdavanje okolišne dozvole. Iz Ministarstva navode kako je JP Deponija d.o.o. Mostar dobila prvu okolišnu dozvolu 2009. godine i da je bila koncipirana da preraste u regionalnu deponiju, što se nije dogodilo.

(StarMo)