Naslovnica Mostar Bešlić: Mostar 2024 – “Naš put u budućnost”

Bešlić: Mostar 2024 – “Naš put u budućnost”

363
Ljubo Bešlić

Grad Mostar finalist u izboru za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, sinoć je prezentacijom projekta ‘Mostar 2024’ te prikazivanjem filma kandidature “Sve je premostivo” svečano obilježio “slanje finalne knjige u sjedište Europske komisije”, koja krajem septembra ove godine donosi odluku o tome koji će grad ponijeti ovu prestižnu titulu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je tim povodom kazao je kako budućnost Mostara “vidi upravo kroz spomenuti projekat, odnosno kroz jačanje suradnje i međusobnoga uvažavanja”.

“Naš put u budućnost vidimo kroz ovaj projekat, Mostar 2024 i ljude koji su se svim svojim srcem, znanjem i sposobnosti uključili videći bolju budućnost ovoga grada” – kazao je Bešlić i dodao da im je želja svakako da se u Mostaru, “gradu kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i gradu, u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidnih veza, one učvrste i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja”.

“Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima” – poručio je Bešlić.

Program Evropska prijestonica kulture utemeljen je 1985. sa svrhom promicanja boljeg međusobnog razumijevanja među europskim gradovima i jačanja osjećaja europske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo evropskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Države koje nisu članice Europske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje te prestižne titule.

(StarMo)