Naslovnica Mostar Bešlić-Đapo: Hitno izraditi plan upravljanja otpadom

Bešlić-Đapo: Hitno izraditi plan upravljanja otpadom

299

Mostar — Povodom situacije izazvane blokadom regionalnog centra za upravljanje otpadom Uborak i neodvoženja velike količine komunalnog otpada s mostarskih ulica, u petak su predstavnici grada i Hercegovačko-neretvanskog kantona održali sastanak sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo.

Na sastanku je zaključeno da se JP Deponija zaduži da hitno izradi Plan upravljanja otpadom u cilju smanjenja utjecaja na okoliš, te da se svi nivoi vlasti trebaju direktno uključiti na način da pruže stručnu i finansijsku pomoć za dovršetak izgradnje svih predviđenih objekata na regionalnom centru za upravljanje otpadom Uborak, s naglaskom na pročistač procijedih voda i prikupljanje i iskorištenje deponijskih plinova.

Također, Grad Mostar pokrenut će postupak javne nabavke za izradu studija utjecaja na okoliš za sve alternativne lokacije u skladu s prostorno-planskim dokumentima, saopšteno je iz Gradske uprave Mostara.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg, gradonačelnik Ljubo Bešlić, te predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša i JP Deponija Mostar.

(StarMo)