Naslovnica Život Berlin: Policija rastjerala učesnike protesta

Berlin: Policija rastjerala učesnike protesta

310

Berlin — Berlinska policija rastjerala je u subotu učesnike masovnih protesta u glavnom gradu Njemačke koji su organizirani protiv ograničenja uvedenih zbog sprječavanja širenja koronavirusa nekoliko sati nakon što je počeo jer nije poštovana distanca i jer nisu nosili maske.

Protest je uslijedio nakon što se broj oboljelih počeo povećavati širom zemalja Evrope, a frustracije zbog mjera uvedenih za suzbijanje virusa su porasle. Slična događanja organizirana su u subotu u Parizu, Londonu i drugim gradovima.

– Nažalost, nemamo drugu mogućnost – objavila je berlinska policija na Twitteru, dodajući da ljudi nisu poštivali sigurnosne uvjete protesta.

Učesnici protesta su se mirno razišli iako je bilo nekoliko požara u kontejnerima i blokiranih cesta, javila je policija.

Oko 3.000 policajaca bilo je raspoređeno za kontrolu gužve na protestima na kojima je, prema procjenama, učestvovalo oko 18.000 ljudi.

Policija se pripremala za moguće nasilje jer su aktivisti koji su se protivili mjerama za suzbijanje virusa pozvali sljedbenike na društvenim mrežama širom Evrope da se okupe u Berlinu.

Ranije ove sedmice berlinske vlasti zabranile su proteste, ali njemački regionalni sud donio je konačnu odluku dozvoljavajući okupljanje.

Dvjestotinjak aktivista koji se bore protiv nošenja maski okupilo se u Parizu prosvjedujući protiv mjera uzvikujući slogane poput “Ne diktaturi zdravlja” i “Pustite našu djecu da dišu”.

U Londonu se nekoliko stotina demonstranata okupilo na Trafalgar Squareu nazivajući koronavirus podvalom i zahtijevajući ukidanje ograničenja.

Mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo “Lažne vijesti” ili “Maske su brnjice” odbacujući sve obavezne programe vakcinacija.

Od novog koronavirusa u Velikoj Britaniji umrlo je više od 40.000 ljudi, javio je danas Reuters.

(StarMo)