Naslovnica Region Beograd: Uhapšeni pripadnici desničarskog pokreta

Beograd: Uhapšeni pripadnici desničarskog pokreta

207
foto: ilustracija

Beograd — Policija u Beogradu uhapsila je šest pripadnika desničarskog pokreta “Levijatan”.

Oni su osumnjičeni da su početkom oktobra pretukli jednu osobu, objavljeno je na internet-stranici Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Prema navodima krivične prijave, osumnjičeni su 2. oktobra na uglu ulica Milutina Uskokovića i Koste Abraševića u Beogradu od oštećenog zahtijevali da izgovori određene riječi dok ga snimaju kamerom telefona, što je on odbio, a nakon toga su ga pretukli, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osumnjičeni K.B. nakon tog napada, pozvao je 4. oktobra telefonom oštećenog M.B. uputivši mu različite prijetnje i zahtijevajući od njega da na Facebooku objavi snimak u kojem se izvinjava za komentar koji je na toj društvenoj mreži ranije ostavio u vezi djelovanja grupe “Levijatan”, navodi se na stranici tužilaštva.

Oni se terete za nasilničko ponašanje, a osumnjičeni K.B. i za ugrožavanje sigurnosti. Tužilaštvo je nakon saslušanja predložio da se perotici osumnjičenih članova “Levijatana” odredi pritvor.

Članovi desničarskog pokreta “Levijatan” sebe predstavljaju “borcima za zaštitu prava životinja”, a u javnosti su poznati po prijetnjama, privođenjima i učešću na desničarskim skupovima.

Na listi pod nazivom “Pokret Levijatan – živim za Srbiju”, učestvovali su na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna 2020., na kojima su osvojili 0,7 posto glasova.

Njihov član je 6. maja ove godine upao automobilom u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, nakon čega je ovaj pokret organizovao i protest ispred ulaza u Prihvatni centar.

(StarMo)